Η Μονάδα Διατήρησης της Φύσης (ΜΔΦ) έχει αναπτύξει πλούσιο ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο μέσα από την εκπόνηση μεγάλου αριθμού ερευνητικών προγραμμάτων. Η θεματολογία των προγραμμάτων αυτών καλύπτει δύο βασικούς άξονες:
- Τη διατήρηση της Κυπριακής βιοποικιλότητας. Στον άξονα αυτό περιλαμβάνονται δραστηριότητες που αφορούν στη δημιουργία και λειτουργία του Δικτύου «Natura 2000» στην Κύπρο, στη διατήρηση ενδημικών, σπάνιων και απειλούμενων ειδών, στις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών στη φύση της Κύπρου, στη διαχείριση οικοσυστημάτων και στην αποκατάσταση υποβαθμισμένων οικολογικά περιοχών. Οι δραστηριότητες αυτές συνδυάζονται με εκστρατεία ευρύτερης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού.
- Την εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη. Οι δραστηριότητες αυτές αφορούν στην εκπαίδευση των νέων της Κύπρου γύρω από τον πλούτο και τη σημασία της διατήρησης της Κυπριακής φύσης, καθώς και στην ανάπτυξη φιλικών προς το περιβάλλον στάσεων. Επίσης περιλαμβάνουν την ενημέρωση, κατάρτιση και ευαισθητοποίηση νέων εκπαιδευτικών σε θέματα εκπαίδευσης για την αειφόρο ανάπτυξη.
Για την υλοποίηση των έργων αυτών, η ΜΔΦ έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας της Κύπρου, την Κυπριακή Δημοκρατία, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα Ηνωμένα Έθνη. Επίσης είχε την υποστήριξη του Frederick University.
Μέσα από τα έργα που έχει υλοποιήσει, η ΜΔΦ έχει αναπτύξει ισχυρά δίκτυα συνεργασίας με δεκάδες ερευνητικούς και άλλους φορείς, τόσο από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό.
Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της, η ΜΔΦ προωθεί και συμμετέχει ενεργά στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ), με ιδιαίτερη έμφαση στους: ΣΒΑ 15 (Ζωή στη Στεριά), ΣΒΑ 13 (Δράση για το Κλίμα) και ΣΒΑ 4 (Ποιοτική Εκπαίδευση).