Marios Andreou

Image

Μαριος Ανδρεου

Ο Δρ. Μάριος Ανδρέου είναι Βιολόγος Διατήρησης με εμπειρία πέραν των 20 ετών στη διαχείριση και υλοποίηση χρηματοδοτούμενων ερευνητικών έργων. Εργάζεται ως μετα-διδακτορικός συνεργάτης της Μονάδας Διατήρησης της Φύσης του Πανεπιστημίου Frederick και ως Επισκέπτης Λέκτορας στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Frederick University, όπου διδάσκει το μάθημα «Στοιχεία Βοτανικής». Διετέλεσε επίσης καθήκοντα Επισκέπτη Λέκτορα για το μάθημα «Βιοποικιλότητα και Εκπαίδευση» στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη» και του του Εξάμηνου Προγράμματος Εκπαίδευσης και Κατάρτισης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη της Σχολής Επιστημών Αγωγής και Κοινωνικών Επιστημών του Frederick University. Δίδαξε επίσης το μάθημα «Φυσιολογία Φυτών» στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Παράλληλα εργάστηκε ως Λειτουργός Έρευνας στην Υπηρεσία Έρευνας και Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Frederick από το 2011 μέχρι το 2020.

Φοίτησε στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, από το οποίο πήρε το πτυχίο του το 2004. Στη συνέχεια εκπόνησε Διδακτορική Διατριβή στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών που επικεντρώθηκε στη Βιολογία Διατήρησης σπάνιων φυτών της Κύπρου.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στις πτυχές της βιολογίας διατήρησης και της διατήρησης της βιοποικιλότητας, καθώς και στη φυσιολογία των φυτών και στην οικοφυσιολογία των σπερμάτων. Συγκεκριμένα, δίνει έμφαση στα θέματα διαχείρισης της φύσης, χαρτογράφησης και παρακολούθησης απειλούμενων ειδών φυτών και τύπων οικοτόπου, αναπαραγωγικής βιολογίας, καταγραφής απειλών και πιέσεων και τέλος στη διατύπωση ορθών (in situ, inter situ) μέτρων διατήρησης και διαχείρισης για φυτικά είδη και τύπους οικοτόπου. Στο πλαίσιο της ex situ διατήρησης, ο Δρ. Ανδρέου εστιάζει στη μελέτη της φύτρωσης των σπερμάτων και στην άρση του λήθαργου για τη δημιουργία πρωτοκόλλων φύτρωσης σπερμάτων.

Στην επαγγελματική του σταδιοδρομία έχει συμμετάσχει σε εννέα έργα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα έργο Horizon Europe Framework Programme (HORIZON), σε ένα του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A «Ελλάδα – Κύπρος», σε πέντε έργα χρηματοδοτούμενα από το ΙδΕΚ, στην εκπόνηση σημαντικού αριθμού περιβαλλοντικών μελετών, μελετών Δέουσας Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον, σχεδίων παρακολούθησης και διαχειριστικών σχεδίων, στην παρακολούθηση ειδών και τύπων οικοτόπου του Παραρτήματος Ι και ΙΙ της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, στη χαρτογράφηση ειδών και τύπων οικοτόπου και ενσωμάτωσή τους σε γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών και έχει αποκτήσει σημαντική εμπειρία σε θέματα λειτουργίας του Δικτύου «Natura 2000» και διατήρησης και διαχείρισης απειλουμένων ειδών και τύπων οικοτόπου.

Έχει εννέα δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και συμμετείχε στη συγγραφή κεφαλαίων σε έξι βιβλία. Έχει συμμετάσχει σε 28 επιστημονικά συνέδρια στην Κύπρο και στο εξωτερικό και έχει δημοσιεύσει 42 ανακοινώσεις σε πρακτικά εθνικών, πανελλήνιων και διεθνών συνεδρίων μετά από κρίση.

Image
Οι ερευνητές μας αναλαμβάνουν τα πάντα, από ένα περιβαλλοντικό ζήτημα μέχρι την εφαρμογή μέτρων διατήρησης ή μετριασμού.
Χρήσιμες συνδεσεις
Τηλεφωνο
+357 22431355
Ext. 41190
Email
Διευθυνση
Γιάννη Φρειδερίκου 7, Παλλουριώτισσα
1036, Λευκωσία, Κύπρος.

© 2023, Nature Conservation Unit.

All rights reserved.